Top 100 General Knowledge Question for Class 5 to 10 (2024)

Top 100 General Knowledge Question for Class 5 to 10

Top 100 General Knowledge Questions Kids: Some such general knowledge questions which are important for small class children are given here. Along with this, PDF file of this question was also given.

If you are looking for GK questions for younger class children, then these Top 100 GK Questions with Answers for Kids can prove to be very useful. In this post we have given question answers based on GK Question for Class 5 PDF Download free. Which is important for small children from 1st to 10th class. Therefore you must read the question given below.

If you are looking for competitive exams Indian Polity, Hindi Grammar, Physics, Chemistry, Static GK, One Liner Questions, Math, General Knowledge, General Science, Indian History, World History, GK and Current Affairs, English Grammar, State Wise GK Notes, Biology, RRB, Group D, UPSC, CGL, IAS, IPS, Railway, Army, Police If you want to download the PDF of GK, you can download the PDF file of GK for free from here.

Click here to PDF Download

Top 100 GK Questions for Class 5 with Answers

Hard GK Questions in English

1. Which is the country with the longest border lines in the world?
Answer – China (13 countries)

2. Which is the largest desert in the world?
Answer – Sahara (Africa)

3. Which is the largest desert of Asia?
Answer – Gobi

4. What is the name of the highest mountain peak in the world?
Answer – Mount Everest (8848 m.)

5. What is the name of the world’s longest mountain range?
Answer – Andes (South America)

6. What is the name of the hottest region in the world?
Answer – Algeria (Libya)

7. Which is the coldest place in the world?
Answer – Vostok Antarctica

8. What is the name of the world’s largest salt water lake?
Answer – Caspian Sea

9. What is the name of the world’s largest fresh water lake?
Answer – Lake Superior

10. What is the name of the deepest lake in the world?
Answer – Lake Baikal

11. Which is the highest altitude lake in the world?
Answer – Titicaca

12. Which is the largest artificial lake in the world?
Answer – Volga Lake

13. Which is the largest delta in the world?
Answer – Sundarban Delta

14. Which is the world’s largest epic?
Answer – Mahabharata

15. What is the name of the world’s largest museum?
Answer – American Museum of Natural History

Largest producer of crops in India

1. Largest producer of paddy in India
Answer – West Bengal

2. Largest producer of wheat in India
Answer – Uttar Pradesh

3. the largest producer of sugarcane in India
Answer – Uttar Pradesh

4. Largest producer of groundnut in India
Answer – Gujarat

5. Largest producer of tea in India
Answer – Assam

6. Largest producer of bamboo in India
Answer – Assam

7. Largest producer of jute in India
Answer – West Bengal

8. Largest producer of tobacco in India
Answer – Andhra Pradesh

9.the largest producer of bananas in India
Answer -Tamilnadu

10. Largest producer of saffron in India
Answer -Jammu Kashmir

11. Largest producer of onions in India
Answer – Maharashtra

12. Largest producer of black pepper in India
Answer – Kerala

13. Largest producer of cotton in India
Answer – Gujarat

14. Largest producer of coffee in India
Answer – Karnataka

GK Question Answer for Class 5 PDF

1. Which disease is caused by deficiency of Vitamin B?
Answer – Beri-Beri

2. Which disease is caused by deficiency of Vitamin C?
Answer – Scurvy

3. Which vitamin is not present in milk?
Answer – Vitamin C

4. Which disease is caused by deficiency of Vitamin D?
Answer – Rickets

5. Due to deficiency of which vitamin blood does not clot?
Answer – Vitamin K

6. Which disease is caused by deficiency of Vitamin E?
Answer- Infertility

7. What is the chemical name of Vitamin C?
Answer – Ascorbic acid

8. Which are fat soluble vitamins?
Answer – A and E

9. What is the chemical name of common salt?
Answer – NaCl (Sodium Chloride)

10. What is the chemical name of laughing gas?
Answer – Nitrous Oxide (N2O)

11. What is the chemical name of washing soda?
Answer – Sodium carbonate

12. Brass is a mixture of which two metals?
Answer – Copper and Zinc

13.Calciferol is the chemical name of which vitamin?
Answer – Vitamin D

14. Which part of the eye is donated in eye donation?
Answer – Cornea

15. Which vitamin contains cobalt?
Answer – Vitamin B-12

16. What is called the powerhouse of the cell?
Answer – Mitochondria

17. In which part of our body are red blood cells produced?
Answer – Bone Marrow

18. When is National Science Day celebrated?
Answer – 28th February

19. Which instrument is used to measure blood pressure?
Answer – Sphygmomanometer

20. What is the permanent memory of computer called?
Answer – ROM-Read Only Memory

21. In which session, Congress was divided into two parties called moderate and extremist?
Answer – In the Surat session of 1907

22. Who built the Brihadeshwar temple of Thanjavur?
Answer – Rajaraja I Chola

23. Where was Mughal emperor Akbar born?
Answer – In the fort of Amarkot

Powerful 20 General Knowledge (GK) Quiz for all competitive exams 

Question 1. Which place experiences the coldest in India?
Answer – Leh (Ladakh)

Question 2. What is the meaning of 1K and 2K?
Answer – 1000 and 2000

Question 3. When was the first atomic bomb dropped on Hiroshima?
Answer – 6 August 1945

Question 4. Who was the person who reached India by sea route?
Answer – Vasco da Gama

Question 5. What is the length of the Great Wall of China?
Answer – 21,196 km.

Question 6. To whom can the President of India submit his resignation?
Answer – To the Vice President

Question 7. Which Mughal king was illiterate?
Answer – Akbar

Question 8. Which is the largest island in the world?
Answer – Greenland

Question 9. Which creature was first sent into space?
Answer – dog

Question 10. In which year did man set foot on the moon for the first time?
Answer – 1969

Question 11. Which metal did humans use for the first time?
Answer – Copper

Question 12. Where is coal produced the most?
Answer – Jharkhand

Question 13. Who was awarded the first Rajiv Gandhi National Goodwill Award?
Answer – Mother Teresa

Question 14. How many natural satellites does Jupiter have?
Answer – 79 satellites

Question 15. Which gas is there in the fridge?
Answer – Freon (Chlorofluorocarbon – CFC)

Question 16. How many states are there in the United States of America?
Answer – 50 states

Question 17. Which is the oldest Veda among the four Vedas?
Answer – Rigveda

Question 18. What is the vehicle of Lakshmi, the goddess of wealth?
Answer – Owl

Question 19. Where is the holiest religious place of Muslims?
Answer – Mecca Medina (Saudi Arabia)

Question 20. What was the childhood name of Bhishma in Mahabharata?
Answer – Devavrata

इसे भी पढ़ें: 

Leave a comment