GK Questions for Class 6 to 8 with Answers in English

GK Questions for Class 6 to 8 with Answers in English

Hello friends In today’s post, we are going to share with you important questions related to ‘GK Questions for Class 6 to 8 with Answers in English’. Besides, PDF file of this question has also been given, which you can download.

If you are preparing for government jobs, then these questions of General Knowledge GK Questions for class 6 to 8 in English can prove to be very useful for you. In this post we have given question answers on the basis of GK Questions with Answers in English. Some of these questions have been seen in previous examinations and may be asked in future also, hence you must read the questions given below.

Click here to PDF Download

General Knowledge GK Questions for class 6 to 8 in English

Top 100 GK Questions for Class 8 PDF

Top 70 GK Questions with Answers in English

1. Which disease is caused by deficiency of Vitamin B?
Answer – Beri-Beri

2. Which disease is caused by deficiency of Vitamin C?
Answer – Scurvy

3. Which vitamin is not present in milk?
Answer – Vitamin C

4. Which disease is caused by deficiency of Vitamin D?
Answer – Rickets

5. Due to deficiency of which vitamin blood does not clot?
Answer – Vitamin K

6. Which disease is caused by deficiency of Vitamin E?
Answer- Infertility

7. What is the chemical name of Vitamin C?
Answer – Ascorbic acid

8. Which are fat soluble vitamins?
Answer – A and E

9. What is the chemical name of common salt?
Answer – NaCl (Sodium Chloride)

10. What is the chemical name of laughing gas?
Answer – Nitrous Oxide (N2O)

11. What is the chemical name of washing soda?
Answer – Sodium carbonate

12. Brass is a mixture of which two metals?
Answer – Copper and Zinc

13.Calciferol is the chemical name of which vitamin?
Answer – Vitamin D

14. Which part of the eye is donated in eye donation?
Answer – Cornea

15. Which vitamin contains cobalt?
Answer – Vitamin B-12

16. What is called the powerhouse of the cell?
Answer – Mitochondria

17. In which part of our body are red blood cells produced?
Answer – Bone Marrow

18. When is National Science Day celebrated?
Answer – 28th February

19. Which instrument is used to measure blood pressure?
Answer – Sphygmomanometer

20. What is the permanent memory of computer called?
Answer – ROM-Read Only Memory

21. In which session, Congress was divided into two parties called moderate and extremist?
Answer – In the Surat session of 1907

22. Who built the Brihadeshwar temple of Thanjavur?
Answer – Rajaraja I Chola

23. Where was Mughal emperor Akbar born?
Answer – In the fort of Amarkot

Important Top 25 Questions

1) When is National Youth Day celebrated in India?
Answer – 12 January

2) With whom did the Government of India sign an agreement for ‘Covishield’ corona vaccine doses?
Answer – Serum Institute of India

3) Which country is the largest continent in the world?
Answer – Asia

4) What is the width of meter gauge of railway track?
Answer – 1 meter

5) Which animal is called the ship of the desert?
Answer-Camel

6) Who was the first to introduce traffic signals?
Answer-Railway

7) Banabhatta was the court poet of which emperor?
Answer- Harsh Vardhan

8) What is the scale for measuring atmospheric pressure?
Answer – Barometer

9) Rabindranath Tagore wrote the national anthem of which country other than India?
Answer-Bangladesh

10) Whose daughter was Razia Sultan, the Sultan of Delhi?
Answer – Shams-ud-dinIltutmish

11) Which river is called the sorrow of Bihar?
Answer- Kosi

12) When did the Battle of Plassey take place?
Answer – 1757 AD.

13) Who is the owner of Burj Khalifa?
Answer – HH Sheikh Khalifa Bin Zayed

14) In which country is olive grown on a large scale?
Answer – France

15) Where is Kanchanganga mountain peak located?
Answer- Sikkim

16) Who was the producer of the first Indian film ‘Rajaharishchandra’?
Answer – Dadasaheb Phalke

17) Who has given the title of Indian Napoleon?
Answer- Samudragupta

18) The Chinese traveler Fa-hien visited India during the reign of which Gupta ruler?
Answer – Chandragupta II

19) Who has written the patriotic song ‘Ae Mere Watan Ke Logo’?
Answer – Pradeep

20) Which state of India is called ‘the sacred land of temples’?
Answer – Tamil Nadu

21) Most coins of which metal were issued during the Gupta period?
Answer- Gold

22) Where is Rangoli the main folk art?
Answer-Maharashtra

23) How many players are there in a hockey team?
Answer – 11

24) Which button of computer keyboard does not have its name?
Answer – Space bar

25) What is the energy present in food measured in?
Answer- Calorie

GEOGRAPHY ONE LINER

1. Which river forms the delta of Sundarban? Is ?
Answer: Ganga

2. In which state is the largest network of railways found in India? Is ?
Answer: Uttar Pradesh

3. United States of America’s largest Gold mining mine ‘Homestake’ is in which state? situated at ?
Answer: South Dakota

4. Andes Mountain (South America) is the highest What is the name of the peak?
Answer: Aconcagua

5. Which occupation is prevalent in most of the plateau parts of the world?
Predominance is found in?
Answer: Excavation

6. Where is the ‘Meseta Plateau’ located?
Answer: Spain and Portugal

7. From where to where does the ‘Canadian Pacific Railway’ go?
Answer: Halifax to Vancouver

8. Indian Forest Survey Department established in 1981 Where is the headquarters of?
Answer: Dehradun

9. Name Black Hill, Blue Mountain and Green Mountain In which country are the hills located?
Answer: United States

10. Where is the origin of Chenab River?
Answer: Baralacha Pass

11. Where is coal found in abundance in India?
Answer: In Gondwana region

12. Which `Hirakud Project’ In which state and on which river is it situated?
Answer: Odisha, on Mahanadi

13. What is the capital of ‘Rwanda’?
Answer: Kigali

14. In which mountain range is Mount Etna located?
Answer: Sicily (Italy)

15. Australia is situated on the banks of which river?
Answer: Murray Dalig (3717 km.)

16. Who discovered Greenland?
Was it?
Answer: Rabat Peary

17. Which is the highest waterfall
Answer: Salto Angel (Venezuela)

18. ‘Dodoma’ is the capital of which country?
Is ?
Answer: Tanzania

19. What is the capital of ‘Uganda’?
Answer :Kampala

20. On which day does the Sun move away from the Earth?
The distance is minimum?
Answer: On 3rd January

21. The greatest distance of -1° longitude-
is minimum?
Answer: on the equator

22. What is ‘Roaring Chalisa’?

Answer: Near 40° latitude in the Southern Hemisphere
Place where strong westerly winds blow

23.’ Where is the original residence of Maori?
Answer: In New Zealand

24. Tungabhadra and Bhima rivers are which river?
That are tributaries?
Answer: Krishna River

25. Highest point of Chhotanagpur Plateau
Which peak?
Answer: Parasnath

26. Which is the largest peninsula in the world?
Answer: Arabian Peninsula (area 32,50,000)
sq km)

27. Which of the following causes malaria from Cinchona tree? What medicine is made?
Answer: Quinine

28. India’s largest canal project which one is it?
Answer: Indira Gandhi Canal (Rajasthan Canal)
Project

29. Man-made lake in Bhakra-Nangal project
By what name is it known?
Answer: In the name of Govind Sagar

30. Which planet is known as ‘red star’
Is given ?
Answer: On Tuesday

Leave a comment