100 GK Question: General Knowledge Question for Class 3

100 GK Question: General Knowledge Question for Class 3

Hello friends! In today’s post, we are going to share with you important questions related to ‘100 GK Question: General Knowledge Question for Class 3’. Besides, a PDF file of this question has also been given, which

If you are searching GK Questions for Kids, then these questions of 100 GK Questions for Class 3 can prove to be very useful for you. In this post we have given question answers based on General Knowledge GK Question for Class 1 to 10. Therefore you must read the question given below.

If you are looking for competitive exams Indian Polity, Hindi Grammar, Physics, Chemistry, Static GK, One Liner Questions, Math, General Knowledge, General Science, Indian History, World History, GK and Current Affairs, English Grammar, State Wise GK Notes, Biology, RRB, Group D, UPSC, CGL, IAS, IPS, Railway, Army, Police If you want to download the PDF of GK, you can download the PDF file of GK for free from here.

General Knowledge Question for Class 3

Click here: to PDF Download

Question 1: Which is the highest hill in India?
Answer: Kanchenjunga

Question 2: How many American travelers went to the Moon?
Answer: 12

Question 3: Which is the largest ocean in the world?
Answer: Pacific Ocean

Question 4: How many bones are there in our body?
Answer: 206

Question 5: How many planets are there in the solar system?
Answer: 8

Question 6: Which is the national flower of India?
Answer: Lotus

Question 7: How is cow’s milk: impure or pure?
Answer: Pure

Question 8: What is the name of the Indian national anthem?
Answer: Jana Gana Mana

Question 9: What is the color of mango?
Answer: Yellow

Question 10: Which instruments measure earthquakes?
Answer: Seismograph

Question 11: Where does the Brahmaputra river flow?
Answer:Tibet

Question 12: Which is the highest mountain in the world?
Answer: Everest

Question 13: What is the official language of India?
Answer: Hindi

Question 14: In which year was the time of Akbar?
Answer: 16th century

Question 15: How many colors are there in the flag of our country?
Answer: 3

Question 16: What is a device for rescue during disaster?
Answer: Fast And Kit

Question 17: How many constellations are there on the moon?
Answer: 27

Question 18: Who was the first woman Prime Minister of modern India?
Answer: Indira Gandhi

Question 19: Which is the largest country in the world?
Answer: Russia

Question 20: Where is the source of river Ganga?
Answer: Gaumukh, Gautam Roop

Question 21: What is a scientist who does excavation work called?
Answer: Astronomer

Question 22: Foundation day of which organization is celebrated to provide information about disaster?
Answer: Disaster Management Organization

Question 23: Which is the largest continent in the world?
Answer: Asia

Question 24: On the banks of which river was the Indus Valley Civilization established?
Answer: Indus River

Question 25: By which elements is the sun’s energy produced?
Answer: Hydrogen and Helium

Question 26: Which is the largest port in India?
Answer: Jawaharlal Nehru Port

Question 27: When is Van Mahotsav celebrated?
Answer: 1st July

Question 28: Coin is made from which metal?
Answer: Silver

Question 29: How are earthquakes named?
Answer: Richter Scale

Question 30: Which is the smallest ocean in the world?
Answer: Indian Ocean

Question 31: What is the founding anthem of an Indian political party?
Answer: Always live like Raghukul.

Question 32: Which is the most favorite color of ice cream?
Answer: Chocolate Brown

Question 33: Gigabyte is in how many megabytes?
Answer: 1024

Question 34: What is the Indian national game?
Answer: Hockey

Question 35: Which is the highest sowing village in the world?
Answer: Manigam

Question 36: What was the name of Bollywood’s first film?
Answer: Raja Harishchandra

Question 37: Dadasaheb Phalke Award is given for which field?
Answer: Cinema

Question 38: Where is the smallest river bridge in the world located?
Answer: Pot River Bridge, Arunachal Pradesh

Question 39: When was the first Indian census conducted?
Answer: 1951

Question 40: Which is the highest waterfall in the world?
Answer: Anjana Falls, Venezuela

Question 41: What is the color of sandalwood?
Answer: white

Question 42: What is the other name of Semolina?
Answer: Rava

Question 43: Who is the head of “Aam Aadmi Party” in Indian politics?
Answer: Arvind Kejriwal

Question 44: Who was India’s first woman astronaut?
Answer: Kalpana Chawla

Question 45: Which is the largest statue in the world?
Answer: Statue of Unity,Sarajevo

Question 46: Where is Humayun’s tomb located?
Answer: Delhi

Question 47: In which direction does the Sun come from the east?
Answer: East

Question 48: Which is the highest part in the atmosphere?
Answer: Margins of thermosphere

Question 49: Which is the largest ocean in the world?
Answer: Pacific Ocean

Question 50: What is the capital of India?
Answer: New Delhi

Question 51: What is the cause of Sun?
Answer: Providing energy

Question 52: What does Vande Mataram mean?
Answer: I bow to you, mother

Question 53: What is the national bird of India?
Answer: Peacock

Question 54: What is a baby cow called?
Answer: Calf

Question 55: What is the meaning of boot?
Answer: shoe

Question 56: How many days does the moon take to complete one revolution?
Answer: 27.3 days

Question 57: What are stars?
Answer: celestial visible image

Question 58: Into which sea does the river Ganga flow?
Answer: Bay of Bengal

Question 59: Which is the highest mountain in India?
Answer: Himalaya

Question 60: What is the literal meaning of disaster?
Answer: Big trouble or crisis

Question 61: How many bones are there in our body?
Answer: 206

Question 62: How many images are there in the Indian national flag?
Answer: 3

Question 63: What kind of mango tree is it?
Answer: Fruity

Question 64: Where does the equator pass?
Answer: Greenwich, London

Question 65: When is the Indian census held?
Answer: Once in 10 years

Question 66: What were the Indian kings and emperors called?
Answer: Maharaja

Question 67: What was Akbar’s relation with history?
Answer: Founder of Mughal Empire

Question 68: What fragrance does the rose flower give?
Answer: Rose

Question 69: What is the first game of children?
Answer: Puzzle Rain

Question 70: By which instrument is wind speed measured?
Answer: Anemometer

Question 71: What type of energy does the sun contain?
Answer: nucleus

Question 72: Who is the greatest biography of India?
Answer: Thar Desert

Question 73: How far is the garbage dump from the beach?
Answer: 500 meters

Question 74: Where is Abu Simbel located?
Answer: Rajasthan, India

Question 75: Why is the tiger called a wild animal?
Answer: Neither elephant nor horse, living on its own

Question 76: In which sea are the Andaman and Nicobar Islands?
Answer: Bye of Bengal

Question 77: What is the main reason for our breathing?
Answer: Oxygen molecule

Question 78: What is the name of the organization related to Indian wildlife conservation?
Answer: Wildlife Protection Committee

Question 79: What is “equator” in geography?
Answer: Equator

Question 80: When is Indian Republic Day celebrated?
Answer: 26 January

Question 81: Where is the Arctic Department located?
Answer: North Pole

Question 82: What gives rise to disasters?
Answer: Natural decomposition

Question 83: Where was the first station of Indian Railways built?
Answer: Mumbai

Question 84: What is the name of the highest peak in India?
Answer: Kanchenjunga

Question 85: What is called the great picture of night?
Answer: Milky Way

Question 86: Where is the headquarters of the Indian Meteorological Research Institute?
Answer: Pune

Question 87: What is the general form of earthquake?
Answer: Richter scale

Question 88: When did the Indian Constitution come into force?
Answer: 26 January 1950

Question 89: What is called eclipse?
Answer: Disappearance of Sun and Moon

Question 90: What is the name of the Indian dance style?
Answer: Bharatanatyam

Question 91: Which seas are there in Indian geography?
Answer: Arabian Sea, Indian Ocean, Bay of Bengal

Question 92: Where is the origin of river Ganga?
Answer: Gaumukh, Uttarakhand

Question 93: What was the name of the first train of Indian Railways?
Answer: Red Hill

17 thoughts on “100 GK Question: General Knowledge Question for Class 3”

Leave a comment